Funkcja wymierna (rozszerzenie)
MIśka: Rozwiąż nierówność:
| 1 | | 3 | |
| > |
| |
| 3x − 2 − x2 | | 7x − 4 − 3x2 | |
Jakieś wskazówki?
17 lis 17:39
Jolanta: mianowniki ≠0 dziedzina
17 lis 17:40
Jolanta: mianowniki ≠0 dziedzina
17 lis 17:40
MIśka: tyle wiem.. tylko co dalej. Jakieś głupoty mi wychodzą.
17 lis 17:41
Jolanta: ile wyszła Δ i pierwiastki ?
17 lis 17:43
MIśka: z lewej strony Δ = 1, a pierwiastki (x−1)(x−2)
| | 4 | |
a z prawej Δ = 1, a pierwiastki (x−1)(x− |
| ) |
| | 3 | |
17 lis 17:45
Jolanta: dlaczego piszesz postaci loczynową zamias t x
1=1 x
2=2
| | 4 | |
x1=1 x2= |
| D=R−{1; 4/3;2} |
| | 3 | |
przenies na jedną stronę i do wspólnego mianownika
17 lis 17:52
MIśka: | | | |
przeniosłam. wyszło mi |
| > 0 |
| | | |
17 lis 18:06
MIśka: | | 4 | | 1 | |
wychodzi mi x ∊ (−∞, 1) u ( |
| ,2) u (2 |
| . +∞) a powinno być bez tego ostatniego |
| | 3 | | 4 | |
przedziału.. pomoże mi ktoś w tym?
17 lis 18:33
aa: z prawej pierwiastki to 4/3 i 2
12 mar 16:28
pigor: .... daną nierówność jest równoważna kolejno :
| 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
| > |
| /*(−1) ⇔ |
| < |
| ⇔ |
| 3x−2−x2 | | 7x−4−3x2 | | x2−3x+2 | | 3x2−7x+4 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
⇔ |
| < |
| ⇔ |
| < |
| ⇔ |
| | x2−x−2x+2 | | 3x2−3x−4x+4 | | x(x−1)−2(x−1) | | 3x(x−1)−4(x−1) | |
| | 1 | | 3 | |
⇔ |
| < |
| /* (x−1)2(x−2)2(3x−4)2 ⇔ |
| | (x−1)(x−2) | | (x−1)(3x−4) | |
⇔ (x−1)(x−2)(3x−4)
2 − 3(x−1)(x−2)
2(3x−4)< 0 ⇔
⇔ (x−1)(x−2)(3x−4) (3x−4−3x+6)< 0 /:(2*3) ⇔
(x−1)(x−2)(x−43)< 0 ⇔
⇔
x< 1 v 43< x< 2 ⇔
x∊(−∞;1) U (43;2) . ...
12 mar 16:57