obliczyć granice;p
Sweet: lim n→1 x6−1/1−x2
lim→∞ x2−5x+4/x(x−5)
17 lis 17:30
Sweet: prosze pomozcie
17 lis 17:47
Ed: pierwszy przyklad juz podalem
17 lis 18:04
Sweet: a drugi?
17 lis 18:19
17 lis 18:24
Sweet: rozwiazania do pierwszego przykladu nie rozumiem
17 lis 18:29
Ed: me gusta
17 lis 18:29
Ed: Reguła de l'Hospitala
17 lis 18:29
Sweet: co do tego rozwiązania drugiego przykładu to tez nie rozumiem dlaczego wyszło 1
17 lis 18:32
Ed: x−>
∞
| | 1 | |
a x2 sie skraca i zostaje |
| |
| | 1 | |
17 lis 18:33
Sweet: aha dziękuje ślicznie
17 lis 18:34
Eta:
a
3−b
3= (a−b)(a
2+ab+b
2)
x
6−1= (x
2)
3− 1= (x
2−1)(x
4+x
2+1)
| | (x2−1)(x4+x2+1) | |
f(x)= |
| = −x4−x2−1 |
| | −(x2−1) | |
lim x→1 f(x) = f(1) = −1−1−1=
−3
i finał g= −3
17 lis 18:35
Sweet: dziękuje
18 lis 11:36