może ktoś mi to rozwiązać? chciałabym sprawdzić wynik
Sweet: lim x3−1/x4−1
n→1
17 lis 17:16
Ed:
(x
3−1)' / (x
4 − 1)' = 3x
2 / 4x
3 = 3/4
17 lis 17:25
Sweet: ma wyjść 3/4
17 lis 17:26
Sweet: dziękuje
17 lis 17:26
Sweet: mam jeszcze takie coś
lim n→1 x6−1/1−x2
17 lis 17:28
Ed: lim n−>1 (x6−1)/(1−x2) = [ 0/0 ] = H
(x6−1)' / (1−x2)' = 6x5 / −2x = −3
17 lis 17:31
AS: Ale poknociłaś!
Zadanie tak zrozumiałem − pomijam x −> 1 pod lim
| | x3 − 1 | | (x − 1)(x2 + x + 1) | |
lim |
| = lim |
| = |
| | x4 − 1 | | (x − 1)(x + 1)(x2 + 1) | |
| | x2 + x + 1 | | 1 + 1 + 1 | | 3 | |
lim |
| = |
| = |
| |
| | (x + 1)(x2 + 1) | | (1 + 1)(1 + 1) | | 4 | |
17 lis 18:11