.
nick: A i B sa zdarzeniami losowymi takimi ze B ⊂ A , P(A)= 0,9 i P(B)=0,6 .ObliczP(A/B)
Skryty Użytkownik: na logikę.
⊂ oznacza zawieranie się
B⊂A czyli 0.6 zawiera się w 0,9
wyobraź sobie pudełko o objętości 0,9m
3 i drugie o objętości 0,6m
3. Wynika z tego że pudełko
0,9m
3 jest większe, czyli pudełko 0,6m
3 można do niego włożyć. Czyli prawdziwe jest
stwierdzenie że 0,6m
3 zawiera się w 0,9m
3.
Mamy obliczyć A/B czyli część zbioru A po Wyeliminowaniu części B. Jest to jak odejmowanie.
(czyli np. ile zostanie wolnego miejsca jezeli wsadzimy do pudełka 0,9m
3, pudełko0,6m
3.)
0.9 − 0.6 = 0,3
Mam nadzieję że zrozumiałeś mój tok rozumowania i wymyślisz sobie swój własny, który w mig
zrozumiesz