Trapez - Ważne !
BetH: W trapezie ABCD odcinki AB i DC sa podstawami. pole trapezu ABCD jest rowne 130 cm2. Na
ramieniu AD zaznaczono punkt E, a na ramieniu BC− punkt F, w taki sposob, ze trapez EFCD jest
podobnydo trapezu ABFE. wiedzac,ze |EF|=12 cm oraz pole trapezu EFCD jest o 50 cm2 mniejsze
od pola trapezu ABFE, oblicz:
a)dlugosc podstaw AB i CD trapezu ABCD
b)dlugosc wysokosci trapezu ABCD
17 lis 16:44
Iza:

Z zadania mamy, że
P
2 = P
1 − 50
oraz
P
1 + P
2 = 130
wstawiamy P
2 do wzoru
P
1 + P
1 − 50 = 130
2P
1 = 180
P
1 = 90
P
2 = 130 − 90 = 40
teraz ze skali podobieństwa:
P
1/P
2 = k
2
90/40 = k
2
po skróceniu
9/4 = k
2
wyciągami pierwiastek
k = 3/2
teraz porównujemy podstawy trapezu 1 i 2 do skali podobieństwa:
|AB| / |EF| = 3 / 2
|AB| / 12 = 3 / 2
2 |AB| = 36
|AB| = 18
Analogicznie w przypadku podstawy DC
P
2 / P
1 = k
2
40 / 90 = k
2
4 / 9 = k
2
k = 2/3
|DC| / |EF| = 2/3
2 |EF| = 3 |DC|
2 * 12 = 3 |DC| /:3
|DC| = 8
teraz jak już masz pole i długości podstaw to wystarczy przekształcić wzór na pole i obliczyć
wysokość.
25 lis 17:15
jgjfgj: αγ→⇒⇔πΔ∞∞≥
4 mar 16:25