układ rownan
Bianca: Układ równań
Rozwiąż uklład równań i wykonaj ilustracje graficzną tego układu równań:
{(x+1)2+(x−5)2=0
{−x−y−3=0
mi wyszła parabola i prosta.parabola o wierzchołku (−3,8) i prosta przecinajaca OY w punkcie
(0,3) i oś OX w punkcie (3,0)
czy dobrze?prosze o sprawdzenie bardzo
17 lis 16:39
Bianca: pprosze bardzo o sprawdzenie bo to do pracy kontrolnej licealisty

a ja pomagam
17 lis 16:45
Bizon: prznajmniej przepisz porządnie to zadanie
(x+1)
2+(x−5)
2=0

? ... napewno ...

?
Parabola jest wykresem funkcji ... a rozwiązaniem równania są jej miejsca zerowe
(pierwiastki) ... a nie parabola
17 lis 17:51
Julka: ojej przepraszam,tak tak
{(x+1)2+(x−5)2=0
{−x−y−3=0
i to w jednej klamerce
delta wyszla mi ujemna stad brak m zerowych
prosze o pomoc−pomyslu brak
17 lis 17:56
Bizon:
Nalegam

? ... sprawdź ten zapis ...
17 lis 18:04
Bizon:
w pierwszym równaniu nie występuje y

?
17 lis 18:05
Julka: sprawdzilam i jest ok

na 1000 procent

co radzisz?dziekuje za Twoja pomoc
17 lis 18:09
Bizon:
NIe bardzo widzę sens tego zadania
... a ta prosta przecina osie też w innych punktach niż podajesz −
17 lis 18:17
Julka: nie.tylko w tych dwóch.wiesz chyba,ze cos poknocilam.pierwsze zrobilam najpierw wzorami
skroconego mnozenia ,potem uporzadkowalam,delta minusowa wiec brak m zerowych.wyliczylam
wierzcholka wspołrzedne i nanioslam na wykres
drugie−y=−x+3,tabelka,miejsce zerowe i powstala prosta.
co myślisz?wiem,ze gdyby byl y w pierwszym to byloby r okregu ale nie ma na 100 proc
17 lis 18:22
Bizon: jeśli w pierwszym miałabyś f(x)= .... to byłaby to funkcja ... mająca jakiś wykres
ale jeśli równanie ... to wykresu ono nie ma −

... nie ma też pierwiastków.
Jeśli w drugim nawiasie byłoby y ... to jak zauważasz okręg bez promienia czyli punkt ...
A w drugim równaniu trójka jest też z minusem ...
17 lis 18:30