matematykaszkolna.pl
układ rownan Bianca: Układ równań Rozwiąż uklład równań i wykonaj ilustracje graficzną tego układu równań: {(x+1)2+(x−5)2=0 {−x−y−3=0 mi wyszła parabola i prosta.parabola o wierzchołku (−3,8) i prosta przecinajaca OY w punkcie (0,3) i oś OX w punkcie (3,0) czy dobrze?prosze o sprawdzenie bardzoemotka
17 lis 16:39
Bianca: pprosze bardzo o sprawdzenie bo to do pracy kontrolnej licealistya ja pomagam
17 lis 16:45
Bizon: prznajmniej przepisz porządnie to zadanie (x+1)2+(x−5)2=0 ? ... napewno ...? Parabola jest wykresem funkcji ... a rozwiązaniem równania są jej miejsca zerowe (pierwiastki) ... a nie parabola
17 lis 17:51
Julka: ojej przepraszam,tak tak {(x+1)2+(x−5)2=0 {−x−y−3=0 i to w jednej klamerce delta wyszla mi ujemna stad brak m zerowych prosze o pomoc−pomyslu brak
17 lis 17:56
Bizon: Nalegam ? ... sprawdź ten zapis ...
17 lis 18:04
Bizon: w pierwszym równaniu nie występuje y?
17 lis 18:05
Julka: sprawdzilam i jest okna 1000 procentemotkaco radzisz?dziekuje za Twoja pomoc
17 lis 18:09
Bizon: NIe bardzo widzę sens tego zadania ... a ta prosta przecina osie też w innych punktach niż podajesz −emotka
17 lis 18:17
Julka: nie.tylko w tych dwóch.wiesz chyba,ze cos poknocilam.pierwsze zrobilam najpierw wzorami skroconego mnozenia ,potem uporzadkowalam,delta minusowa wiec brak m zerowych.wyliczylam wierzcholka wspołrzedne i nanioslam na wykres drugie−y=−x+3,tabelka,miejsce zerowe i powstala prosta. co myślisz?wiem,ze gdyby byl y w pierwszym to byloby r okregu ale nie ma na 100 proc
17 lis 18:22
Bizon: jeśli w pierwszym miałabyś f(x)= .... to byłaby to funkcja ... mająca jakiś wykres ale jeśli równanie ... to wykresu ono nie ma −emotka ... nie ma też pierwiastków. Jeśli w drugim nawiasie byłoby y ... to jak zauważasz okręg bez promienia czyli punkt ... A w drugim równaniu trójka jest też z minusem ...
17 lis 18:30