przestawianie liter, autobus i pasażerowie, cyfry, losy
anet: Proszę o pomoc w rozwiązaniu
1. W sposób losowy ustawiamy litery znajdujące się w słowie MATEMATYKA. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że litery M będą stały obok siebie i litery A będą stały obok siebie?
2. Ze zbioru cyfr {2,3,4,5,6} losujemy bez zwracania trzy cyfry i zgodnie z kolejnością
losowania tworzymy z nich liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo tego,że otrzymana
liczba będzie należała do przedziału <350; 540>
3. Autobus wiozący 10 pasażerów zatrzymuje się na 5 przystankach. Na ile RÓŻNYCH sposobów
pasażerowie mogą wysiąść z autobusu?
Z góry dziękuję za pomoc
17 lis 16:33
Krzych: Zadanie 1
Wyraz
MATEMATYKA ma 10 liter w tym:
M*2 A*3 T*2 E*1 Y*1 K*1
Ponieważ wszystkie litery
M mają stać obok siebie to traktujemy je jako jedną literę.
Analogicznie z literami
A, zatem tak na prawdę mamy wyraz siedmioliterowy gdzie
dwukrotnie występuje litera
T, więc możliwości ułożenia takiego wyrazu mamy:
Możliwości ułożenia dowolnego wyrazu z liter wyrazu
MATEMATYKA mamy:
| 10! | |
| =151200 więc Ω=151200 |
| 2!*3!*2! | |
Mamy już moc omegi i moc zdarzenia, o które nam chodzi, więc teraz możemy policzyć
prawdopodobieństwo:
| | A | | 2520 | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| zatem P(A) = |
| |
| | Ω | | 151200 | | 60 | | 60 | |
30 gru 14:44
Aga: Zad 3.Pierwszy pasażer może opuścić autobus na dowolnym przystanku, ma 5 możliwości , podobnie
drugi ma 5 możliwości
trzeci też 5 możliwości,
4 −5
5−5
6−5
7−5
8−5
9−5
i dziesiąty też może wysiąść na jednym z pięciu przystanków, czyli ma 5 możliwości
odp. 510
30 gru 15:30
Krzych: Zadanie 2
Ponieważ w tym losowaniu kolejność ma znaczenie i losowanie odbywa się bez zwracania to moc
omegi jest równa:
Ω=5*4*3
Ω=60
Teraz policzymy moc zdarzenia A. Jeżeli na pierwszym miejscu stanie
3 to na drugim musi
stanąć
5 lub
6, a na trzecim dowolna, nie wybrana jeszcze cyfra. Jeżeli na pierwszym
miejscu stanie
4 to na drugim i trzecim może stanąć dowolna cyfra. Jeżeli na pierwszym
miejscu stanie
5 to na drugim musi stanąć
4 lub
6 zaś na trzecim dowolna cyfra,
zatem:
A=1*2*3+1*4*3+1*2*3
A=24
Teraz policzenie prawdopodobieństwa tego zdarzenia to już tylko formalność:
| | A | | 24 | | 2 | | 2 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| zatem P(A) = |
| |
| | Ω | | 60 | | 5 | | 5 | |
30 gru 15:34