punkty przegięcia
Mateusz: Jak wyliczyć punkty przegięcia dla podanych niżej funkcji:
a) y=x5+5x-6 (tutaj nie ma drugiej pochodnej z x, więc nie wiem co mam zrobić)
b) y= x4 + x3 -18x2 +24x -12, tutaj wyszły mi przedziały y">0 dla x∈(-∞,-3/2)u(1,∞)
oraz y"<0 dla (-3/2, 1), ale coś mi się nie zgadza,
odp.:
a) (0,-6)
b) (-2,-124), (3/2, -8*(1/16))
Gdyby ktoś rozpisał mi chociażby jedną. Bo ja je rozwiązuję wg pewnego schematu, ale nie
zawsze wynik się zgadza i muszę zczaić w czym rzecz. Z góry dziękuję za pomoc.
17 mar 21:29
b.: a) y=x5+5x-6 (tutaj nie ma drugiej pochodnej z x, więc nie wiem co mam zrobić)
jak nie ma

(x) ' = 1; (1)' = 0,
czyli (x)'' = 0, więc
y'' = 20x
3
17 mar 21:32
Mateusz: A no tak, ale błąd... ok, ale co z punktem przegięcia...?
17 mar 21:33
b.: no a znasz ten schemat?
punkt przegięcia jest tam, gdzie y'' zmienia znak -- czyli... ?
17 mar 21:40
b.: napisz jeszcze może, jaka druga pochodna wyszła Ci w b)...
17 mar 21:42
Mateusz: Pierwszą już sam obaczaiłem, ale drugiej nie mogę. Bardzo proszę o pomoc.
17 mar 21:42
Mateusz: 6(2x2+x-3)
17 mar 21:43
taaa:
[ 6( 2x2 +x - 30]' = 6*( 4x +1)
17 mar 21:45
Mateusz: tfu, mała poprawka 6(2x2+x-6)
17 mar 21:48
Mateusz: ok, wyszlo dobrze, dzieki
17 mar 21:49
taaa:
wyraz wolny niczego nie zmienia
bo to stała , tyle to chyba wiesz

więc pochodna pozostaje jak wyżej
17 mar 21:50
Mateusz: tak, ale tam z tą pochodną chyba coś źle napisałeś

W każdym razie natrafiłem na swoje własne, prostę błedy

Fenks
17 mar 21:58