| (x3)−x | ||
bardzo proszę o znalezienie asymptot w funkcji f(x)= | ||
| −2x2 +x + 1 |
| −1 | ||
xe do rzeczywistyc bez 1 i | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
W takim razie Df = (−∞, − | ) ∪ (− | , 1) ∪ (1, +∞) | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
To teraz policz granice lewostronne i prawostronne dla − | i 1 | |
| 2 |
| ||||||||
wychodzi mi że jest asymptota pionowa dla x=−1/2 bo mam wtedy | a dla x=1 nie | |||||||
| 0 |
| x2 +x | ||
ma symptoty bo wycjodzi bo zaminach funkcji że jest | i równa sie to wtedy | |
| x+1/2 |