Wielomiany z parametrem
monika: Wyznacz zbiór wartości parametru p, dla których równanie : px2 + (p − 3)x2 + (2−p)x = 0 ma co
najmniej jedno rozwiązanie dodatnie
17 lis 14:41
Bizon:
a możesz je przynajmniej porządnie przepisać? −
17 lis 14:44
monika: px3 + (p − 3)x2 + (2−p)x = 0
17 lis 14:46
monika: ups

sorry
17 lis 14:46
Bizon:
1) Wyłącz x ... jednym pierwiastkiem będzie x=0 ... otrzymasz równanie kwadratowe
2) Liczysz Δ ... i przedział Δ≥0
3) a dalej wzory Vieta (wyklucz ujemny podwójny i oba ujemne)
17 lis 15:07
monika: aha

no dzieki wielkie
a jeszcze jedno. rozwiązywałeś je może całe?
17 lis 15:13
anitka: a dalej wzory Vieta (wyklucz ujemny podwójny i oba ujemne)
A co to znaczy?
17 lis 15:33
monika: chyba tylko to zeby rozpatrzyć przypadek jeżeli jeden jest dodatni a drugi ujemny
x1 * x2< 0
ale pewna to nie jestem
17 lis 15:40