Wielomiany z parametrem p
monika: Wyznacz zbiór wartości parametru p, dla których równanie :
px2 + (p − 3)x2 + (2−p)x = 0
ma co najmniej jedno rozwiązanie dodatnie
17 lis 14:26
ania21: (p+p−3)x
2+(2−p)x=0
(2p−3)x
2+(2−p)x=0
1) żeby równanie miało co najmniej dwa pierwiastki to Δ≥0
więc:
Δ= (2−p)
2 − 4*(2p−3) *0
Δ= 4−4p+p
2 ≥ 0
p
2−4p+4 ≥0
p∊R
2) rowzwiązania są dodatnie gdy:
x
1+x
2 > 0
x
1*x
2 >0
ze wzorów "vieta"
więc:
| | 3 | |
przedziały współne : p∊ (−∞; |
| ) u (2; +∞) |
| | 2 | |
17 lis 15:24