funkcje trygonometryczne
aga: wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostregoα jeśli sinα=0,25
17 lis 14:02
Jolanta: cos αwyznacz z jedynki trygonometrycznej
17 lis 14:03
Jolanta: umiesz?
17 lis 14:05
pomagacz:
1 = sin
2(x) + cos
2(x)
cot(x) = tg
−1(x)
17 lis 14:05
Jolanta: Aga jak idzie?
17 lis 14:24
aga: Jakoś idzie. mam wzory to próbuje
17 lis 14:45
aga: A czy ktoś może napisać działania i wyniki. Bardzo prosze
17 lis 14:53
Jolanta: cos2α=1− sin2α
cos2=1−0,252
cosα=1−0,0625
cosα=
17 lis 14:55
Jolanta: odejmij i wyciagnij pierwiastek musze odejśc
17 lis 14:55
ICSP: Jolanta mi się zdaje że lepiej takie rachunki wykonuje się na ułamkach zwykłych:
| | 1 | | 15 | | √15 | |
( |
| )2 + cos2α = 1 ⇔ cos2α = |
| ⇔ cosα = |
| |
| | 4 | | 16 | | 4 | |
17 lis 14:58
aga: A dalsze działania? Błagam o pomoc
17 lis 16:13
pomagacz:
1 = sin
2(α) + cos
2(α) ⇒
cos(α) = ...
| | sin(α) | | | |
tg(α) = |
| = |
| |
| | cos(α) | | cos(α) | |
| | cos(α) | | cos(α) | |
ctg(α) = tg−1(α) = |
| = |
| |
| | sin(α) | | | |
jak policzysz
cos(α) to tylko podstawisz do tg i ctg
17 lis 16:18
Jolanta: ICSP wiem,że lepiej na zwykłych .Napisałam jak było,zeby wiedziała co robię nie miałam czasu na
zmiany i tłumaczenie skąd sie wzięły
Aga zrobiłaś ?
17 lis 17:39
aga: Tak dziękuje
17 lis 17:50