| π | ||
4.Wiedząc, ze sin alfa=0,6 i alfa nalezy( | ; pi)
| |
| 2 |
| π | ||
no skoro alfa należy do ( | ; π) to wiadomo, że w II ćwiartce | |
| 2 |
| y | 3 | |||
doszedłem jedynie do tego, że sinα = | czyli sinα = | , więc r=5 a y=3 | ||
| r | 5 |
| 6 | ||
sin α= | = | |
| 10 |
prowadzisz prostą y=3
cyrklem odmierzasz 5cm wbijasz nóżkę w (0,0) i zataczasz łuk az sie przetnie z y=3
i ten kąt alfa to jest tam gdzie kropka wypełniona czy tam, gdzie otwarta, bez wypełnienia?
wez na logikę liczyłeś sinα w drugiej to był +y przez r(zawsze dodatni
)czyli sin α+
w trzeciej będzie − y przez r czyli będzie sinα ujemny
podobnie cos tg i ctg mozesz sprawedzic
w pierwszej wszystkie są dodatnie
w drugiej tylko sinus
w trzeciej tangens i kotangens
a w czwartej kosinus
| y | ||
np tgα= | tak liczymy w kazdej ćwiartce czyli w drugiej masz +y/−x <0 | |
| x |