Macierze
Ania: Mógłby ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak można oszacować błąd przybliżonego wektora i
wartości własnej? W metodzie potęgowej.
17 lis 13:46
Ania: 1. Ustalamy ilość iteracji i.
2. Wbieramy wartości wektora x0, przy czym każda z tych wartości nie może być większa niż
jeden.
3. Obliczamy wektor vi = A • xi−1, normę mi = max(|v11|, ... |v1n|) oraz xi = vi / mi.
4. Jeżeli mi = 0 lub wykonana została założona ilość iterekcji, to kończymy obliczenia.
Jeśli nie, to zwiększamy i oraz wracamy do punktu 3.
Jeżeli ciąg wektorów x0,x2,x4, ..., x2j, ... jest zbieżny do wektora x, to mi, m2, m3, ... jest
zbieżny do pewnej liczby m. Poza tym:
|| xj+1 − xj || ∞ → 0 ⇒ A•x = m•x czyli λ = m
|| xj+1 − xj || ∞ → 2 ⇒ A•x = −m•x czyli λ = −m
17 lis 13:51
Ania: można to prościej napisać
17 lis 13:52
Ania: ?
17 lis 16:04