ciąg
dar3k: Podaj wzór na wyraz ogólny ciągu (an) określonego w następujący sposób: ciąg (an)
jest ciągiem kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 1.
17 mar 21:27
dar3k: prosze niech ktoś mi pomoże...
17 mar 22:03
Bogdan:
Zadanie z tą treścią jest nierozwiązywalne. Kolejne liczby naturalne to:
0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 ...
Liczby te przy dzieleniu przez 5 dają reszty: 0, 1, 2, 3, 4.
Poprawna treść tego zadania powinna być taka:
Podaj wzór na wyraz ogólny ciągu (an) określonego w następujący sposób:
ciąg (an) jest ciągiem liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 1.
Są to liczby: 1, 6, 11, 16, 21, ....
Co zauważasz?
Jaki to ciąg?
Jaki jest jego pierwszy wyraz?
17 mar 23:28
dar3k: a skad sie wzieły liczby tego ciągu?
17 mar 23:46
Bogdan:
1 : 5 = 0 + reszta 1
6 : 5 = 1 + reszta 1
11 : 5 = 2 + reszta 1
16 : 5 = 3 + reszta 1
21 : 5 = 4 + reszta 1
itd.
Czy to takie trudne?
17 mar 23:50
b.: Bogdan:
Co do sformułowania, jest niezręczne, ale czy niepoprawne? Słowo ,,kolejne'' może się
odnosić do ,,liczby naturalne'' -- i wtedy jest źle, albo do ,,liczby naturalne, które
przy dzieleniu przez 5 dają resztę 1.'' -- i wtedy byłoby dobrze.
17 mar 23:54
Bogdan:
No właśnie, chodzi o słowo "kolejne", jest rzeczywiście niezręczne i dlatego je usunąłem
z treści zadania, ale bez jakiegoś dodatkowego sformułowania to zadanie też jest
niejasne, bo np. liczby: 1, 11, 16, ... , też spełniają warunek podany w zadaniu.
Spróbujmy wobec tego sformułować to zadanie w sposób jednoznaczny. Pomyślę
nad tym, a może masz jakąś propozycję?
18 mar 00:04
Bogdan:
Może tak:
Podaj wzór na wyraz ogólny ciągu (a
n) określonego w następujący sposób:
ciąg (a
n) jest ciągiem
rosnącym wszystkich liczb naturalnych, które przy dzieleniu
przez 5 dają resztę 1.
Co b.: o tym sądzisz?
18 mar 00:11
dar3k: taka jest treść:
Podaj wzór ogólny ciągu (an) określonego następująco: ciąg (an)
jest ciągiem kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 1
18 mar 01:01
b.: Bogdan:
tak, taka treść już nie pozostawia żadnych wątpliwości, o co chodzi w zadaniu...
18 mar 01:06
nocek:
Też tak uważam,że jest ok
18 mar 01:07
Bogdan:
A więc ciąg liczb: 1, 6, 11, 16, 21, 26, .... jest ciągiem arytmetycznym (an), w którym
a1 = 1, r = 5, wobec tego an = 1 + (n - 1)*5 => an = 5n - 4.
18 mar 13:44
dar3k: dzięki wielkie, ale jak już podałeś te liczby to doszedłem do tego
18 mar 14:20
Bogdan:
No więc sam widzisz, że to nie było takie trudne. Pozdrawiam
18 mar 14:23
Quazi321: no a jak byś mógł to podaj wzór na wyraz ogólny ciągu (an) którego wyrazami są: 1,6,11,16,21,..
9 sty 12:25
Quazi321: mam jeszcze taką sprawę pomóż mi rozwiązać te równania:
a) 1/3−x+2/2+3x=0
b)8+3x/2x+6−2x−5/4x−2=0
ta kreska,,/" oznacza kreskę ułamkową. prosze o jak najszybsze rozwiązanie bo mi jest potrzebne
na dzisiaj.
9 sty 12:37
Mateusz:
1,6,11,16 pomysl jak tworzone są kolejne wyrazy tego ciągu dodtkowo zapoznaj sie z ciągiem
arytmetycznym i geometrycznym, to ci ulatwi zadanie
9 sty 14:15