Zadanie tekstowe. Pomocy, bo się pogubiłam
monia: Lech przeczytał książkę w cztery dni. Pierwszego dnia przeczytał 13 książki, drugiego dnia
35 pozostałej części książki, trzeciego dnia 14 nieprzeczytanej książki. Jaką część
książki przeczytał ostatniego, czwartego dnia?
17 lis 12:52
ICSP: x − część książki którą przeczytał 4 dnia.
| 1 | |
| − tyle przeczytał dnia pierwszego |
| 3 | |
| 2 | | 3 | | 2 | |
| * |
| = |
| − tyle przeczytał dnia drugiego |
| 3 | | 5 | | 5 | |
| 2 | | 1 | | 6 | | 5 | | 11 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| − tyle przeczytał przez dwa dni więc |
| 5 | | 3 | | 15 | | 15 | | 15 | |
| | 4 | |
logiczne jest że nie przeczytał |
| |
| | 15 | |
| 4 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| − tyle przeczytał dnia trzeciego |
| 15 | | 4 | | 15 | |
17 lis 12:58
monia: Dziękuję i kłaniam się nisko, bo sama zaczęłam jakieś idiotyzmy wymyślać
17 lis 13:13