potrzebna pomoc
Karolina: Rozwiąż układ równań :
| ⎧ | y=(x+3)2 − (x−2)2 | |
| ⎩ | 4(5x+3) = (y+1)2−(y−1)(y+1) |
|
Za pierwszym razem wyszło mi y=10x+5 w obydwu równaniach, tzn ze układ ma nieskonczenie wiele
rozwiązan, za drugim razem nie wiem czemu wyszlo że x=0,5 a y= 10. Ktoś umie to zrobić i
porównać z moimi wynikami ?
17 lis 12:52
ICSP: najpier pierwsze równanie:
y = (x+3)2 − (x−2)2 = (x+3−x+2)(x+3+x−2) = 5(2x+1) = 10x + 5
drugie równanie:
20x + 12 = y2 + 2y + 1 − y2 + 1
20x + 12 = 2(y+1)
20x + 12 = 2(10x+6)
20x + 12 = 20x + 12
0= 0 równanie spełnione dla każdej liczby.
17 lis 12:55
Karolina: a skąd w drugim równaniu sie wzięło 6 ?
17 lis 13:19
ICSP: 2(y+1)
y = 10x + 5
2(10x + 5 + 1) = 2(10x + 6)
17 lis 13:20
Karolina: aaa juz wiem
17 lis 13:20