wyznacz
marta: A=3x3−6x2−9x+18≤0 B=I3x−2I≥4 wyznacz A∩B: AUB; A ./. B; A'; B'
17 lis 12:25
lula: A
3x2(x−2)−9(x−2)≤0
(3x2−9)(x−2)≤0
(3−x)(3+x)(x−2)≤0
x1=3 x2=−3 x3=2
−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−>
− − − −3 + + + 2 − − − − 3 + + +
x∊(−∞, −3>v<2, 3>
B
3x−2≥4 v 3x−2≤−4
3x≥6 3x≤−2
x≥2 x≤−2/3
1' i 2' x∊(−∞, −2/3>v<2, +∞)
17 lis 13:54
lula:

A∩B
x∊(−
∞, −3>v<2, 3>
AvB
x∊(−
∞, −2/3>v<2, +
∞)
17 lis 14:01
lula: przepraszam błąd jest przy zbiorze A
powinno być
3(x−√3)(x+√3)(x−2)≤0
17 lis 14:04
lula: x1=√3 x2=−√3 x3=2
więc inny zbiór wychodzi ale już wiesz co do czego więc łatwo to poprawisz
17 lis 14:06
ak1: Lula w tej pierwszej jest błąd
x1=√3
x2=−√3
x3=2
x∊(−∞,−√3>∪<√3,2)
17 lis 14:37
ak1: Upss za późno
17 lis 14:38