miasto A i B, rożne predk. kiedy sie spotkają
qq: w jakiej odległości spotkaja sie kolarz z motocyklistą
Z miasta A odległego o 120 km od miasta B wyruszył z prędkością VA=21 m/s kolarz do miasta B.
Jednocześnie z miasta B do miasta A wyruszył motocyklista z prędkością VB=15 m/s.W jakiej
odległości od miasta A spotkają się kolarz z motocyklistą oraz po jakim czasie nastąpi ich
spotkanie?
17 lis 12:16
wik: 21t + 15t = 120
36t = 120
t = 3 1/3 h = 3 godz 20 minut
z A przebedzie w tym czasie 70 km
17 lis 12:24
qq: mam prosbe mozesz mi to bardziej szczegolowo rozpisac ?
17 lis 12:28
qq: a i V jest podane w m/s a droga w km
17 lis 12:31
wik: suma drog przebyta do spotkania wynosi 120 km, s = vt....., s = 21 * 3 1/3 juz prosciej nie
mozna
17 lis 12:32
wik: a racja, to zamieniamy na km/h
75,6t + 54t = 120
17 lis 12:38
wik: albo w m na minute
1260t + 900t = 120000
17 lis 12:39
qq: dlaczego przy 75,6 i 54 stoi t ? jak to wyliczyles ?
17 lis 12:41
wik: 21m * 3600 s
15m * 3600 s
17 lis 12:54
qq: nie o to mi chodzi
źle zrobiles to zadanie ..
75,6t + 54t = 120 .. co to wogole jest . tego wynik to 129
17 lis 13:04
wik: s = v * t, to licz sam
17 lis 13:15
qq: MOGŁBY KTOS INNY NAPISAC ROZWIĄZANIE TEGO ZADANIA

17 lis 13:44