rownaania
niedouczony: Proszę o pomoc. Suma cyfr dodatniej liczby dwucyfrowej jest równa 13 a ich iloczyn wynosi 40.
wyznacz te liczbę.
17 lis 11:46
xoxo: x+y=13
xy=40
rozwiąż układ równań, a potem podstaw do: 10x+y
17 lis 12:04
Damian: zachodzą tu dwa równania, przyjmijmy że te dwie cyfry to x i y
wiec równania wyglądają tak:
x+y=13
x*y=40
Z pierwszego równania wyznaczam np x:
x=13−y i podstawiam do drugiego
(13−y)*y=40 i wymnażam i przenosze 40 na lewo
−y2+13y−40=0 Liczę pierwiastki równania kwadratowego
x1=8 ; x2=5
podstawiam do pierwszego i liczby wychodzą 5 lub 8
cyfra 58 lub 85
17 lis 12:07
niedouczony: dzięki !
17 lis 12:08