matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomóżcie mi rozwiązac ze szczegółami jak mam to robić
pomocy!!!:
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α, wiedząc że tg α = 2/3
17 lis 11:22
damian:
2
y
tg α =
=
3
x
3
x
ctg α =
=
2
y
y
2
sin α =
=
r
r
x
3
cos α =
=
r
r
sin
2
α + cos
2
α = 1 Podstawiasz i liczysz. Powinno wyjść
17 lis 11:40