prawdopodobienstwo
ss: Ze zbioru {0,1,2,3,...,9} losujemy trzy cyfry i tworzymy liczbe trzycyfrową. Jakie jest p−stwo
otrzymania liczby większej od 800:
a) o powtarzających się cyfrach
b) o niepowtarzających się cyfrach
17 lis 11:02
lula: a 2*10*10
b 2*9*8
17 lis 11:10
Aga: a) trzeba odjąć jedną liczbę , a mianowicie800, bo 800 nie jest >800
Ω
17 lis 11:31
17 lis 11:37
damian: Ja zrobiłbym to tak:
| | 2*10*10 | | 1 | | 200 | | 1 | |
P(A) = |
| − |
| = |
| − |
| |
| | 9*10*10 | | 9*10*10 | | 900 | | 900 | |
| | 2*8*7 | | 112 | |
P(B) = |
| = |
| |
| | 9*9*8 | | 648 | |
17 lis 11:51