PROSZĘ O POMOC:)
Katarina: W deltoidzie o obwodzie 32 cm.,jeden bok jest o 40% krótszy od drugiego ,jakie są długości boku
tego deltoidu?
17 lis 10:46
sushi_ gg6397228:
jak wyglada deltoid
17 lis 10:50
Katarina: ma kształt latawca.
17 lis 10:55
wik: a + 0,6a = 16
a = 16/1,6
a = 10 cm
b = 6 cm
17 lis 10:57
sushi_ gg6397228:
trzeba bylo napisac ze ma dwa boki" "a" i dwa boki "b" i wtedy łatwo juz ulozyc jedno rownanie
z jedna niewiadoma
17 lis 10:59
katarina: jak to policzyłeś?
17 lis 11:08
wik: tak jak napisane a − dluszy bok (a − 0,4a) krotszy bok i ich suma stanowi polowe obwodu
17 lis 11:10
katarina: dzięki
17 lis 11:13