pomoc
kkkkkkj: z talii 52 kart losujemy jedna.Oblicz prawdopodobienstwo ze wylosujemy karte koloru czerwonego
lub króla
17 lis 10:19
aa: Ω=n{52}{1}=52
A=n{26}{1}+n{4}{1}=26+4=30
P(A)=AΩ
17 lis 10:22
17 lis 10:23
kkkkkkj: to wynik bedzie 1526 tak?
17 lis 10:29
Aga: P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
A− zdarzenie polegające na wylosowaniu karty koloru czerwonego
| | 4 | |
B−zdarzenie polegające na wylosowaniu króla P(B)= |
| |
| | 52 | |
A∩B − zdarzenie polegające na wylosowaniu króla czerwonego.
A∪B−wylosujemy kartę koloru czerwonego lub króla.
17 lis 10:32
kkkkkkj: nie kumam rozwiazesz mi całośc
17 lis 10:34
wik: czerwonych kart lub krole jest 28
17 lis 10:47
kkkkkkj: mozesz mi rozwiazanie napisac jak do tego doszłeś?
17 lis 10:50
wik: 26 czerwonych kart i 2 czarne krole
17 lis 10:51
kkkkkkj: ale ja potrzebuje rozwiazania po kolei...
17 lis 10:54
wik: p(A) = 28/52 = 7/13
17 lis 10:54
wik: to juz masz bez zbednych ceregieli
17 lis 10:55
wik: nie ma co tutaj pisac kombinacji Ω = 52 IAI = 28
17 lis 11:11
kkkkkkj: ale to musi byc konkretne rozwiazanie bo to do pracy kontrolnej..
17 lis 11:20
kkkkkkj: helllo kto pomoze napisac konkretne rozwiazanie?
17 lis 11:43
wik: no masz konkretnie, krotko i na temat
17 lis 12:58
kkkkkkj: to napisz jak mam zapisac to bo juz pogubilam sie
17 lis 13:03
wik: Ω = 52
A = 28
P(A) = 28/52 = 7/13
17 lis 13:16
niusia: a z kad ta 13?
17 lis 16:27
wik: skrocilem ulamek przez 4
18 lis 07:14