Granica
M: Witam,
bardzo prosiłbym o pomoc w obliczeniu tej granicy:
| | (3n − 1)3n−2 | |
lim |
| gdzie n→∞ |
| | (2+3n)3+2n | |
17 lis 09:37
wik:
17 lis 12:56
M: ?
18 lis 12:43
M: Pomoże ktoś?
20 lis 09:12
M: ?
21 lis 15:39
Basia: na pewno jest dobrze przepisane ? nie ma tam błędu w mianowniku ?
21 lis 16:08
M: Do Basia: wszystko jest w porządku...
22 lis 13:02
M: ?
23 lis 20:24
M: ?
25 lis 12:37
Basia:
M = (3n+2)
2n+3 = (3n+2)
2n+3+n−n−2+2 =
(3n+2)
3n−2*(3n+2)
−n+5
| | (3n−1)3n−2 | |
U = |
| *(3n+2)n−5 = |
| | (3n+2)3n−2 | |
| (3n+2−3)3n−2 | |
| *(3n+2)n−5 = |
| (3n+2)3n−2 | |
(1−
33n−2)
3n−2*(3n+2)
n−5 → e
−3*(+
∞) = +
∞
25 lis 13:10
M: Dziękuję!
25 lis 16:56