prosze o pomoc
kin79: sprowadz do postaci kanonicznej wzór funkcji
y=x2−10x+27
17 lis 09:27
Jolanta: podaj wzór na postac kanoniczną
17 lis 09:29
kin79: f(x)=a(x−p)2+q
17 lis 09:35
Jolanta: czyli najpierw musisz policzyć p i q to wspólrzędne wierzchołka paraboli W(p,q)
Δ=b
−4ac y= x
2−10x+27
a=1 b=−10 c=27
17 lis 09:38
Jolanta: Δ=b2−4ac
17 lis 09:39
wik: od razu walimy y = (x−5)2 + 2
−5 bo podwojony iloczyn i z nawiasu mamy 25, to uzupelniamy +2
17 lis 09:53
kin79: Δ=8
p=5
q=−2
17 lis 09:56
wik: q = 2
17 lis 09:57
wik: delta ujemna
17 lis 09:58
Jolanta: Δ=100=108=−8
17 lis 10:11