proszę o pomoc
kin79: sporządz wykres funkcji.znajdz największą i najmniejszą wartość funkcji
f(x) = −x2+2x+4 w przedziale <−1,2>
17 lis 09:23
Jolanta: policz
f(−1)=
f(2)=
yw=
17 lis 09:24
Jolanta: trzeba za x podstawić −1 i 2
f(−1)=−(−1)
2+2(−1)+4=−1−2+4=1
podobnie liczysz f(2)=−(−2)
2.....
Δ=b
2−4ac f(x)= −x
2+2x+4
a=−1 b=2 c=4
podstawiaj i licz
17 lis 09:35
kin79: f(−1)=1 prosze o sprawdzenie
f(2)=12
yw=5
17 lis 09:45
Aga: f(2)=−(2)2+2*2+4=−4+4+4=4
f(−1)=1
yw=5
Z tych trzech liczb wskaż najmniejszą i największą.
17 lis 09:53