Suma ciągów arytmetycznych.
panna_waga: | | 2 | |
Muszę obliczyć sumę dwunastu początkowych wyrazów − a1 = 3 i r = |
| |
| | 3 | |
Wszystko byłoby ok, tyle, że mam dwa wzory i zastanawia mnie dlaczego (skoro oba wzory są na
obliczenie sumę n−tego wyrazu) wychodzi mi inny wynik, mógłby mi ktoś wytłumaczyć to?
| | 2a1 + (n − 1) * r * n | |
1. wzór S2 = |
| |
| | 2 | |
Przy podstawieniu do tego wzoru, wynik wychodzi: 47
| | n(n − 1) | |
2. wzór to S2 = n * a1 + |
| * r |
| | 2 | |
I tu wtedy wychodzi: 80
Może mi ktoś powiedzieć czemu tak i które to w końcu daje prawidłową odpowiedź?
17 lis 07:19
wik: Bo pierwszy wzor jest zly − mnozymy przez n caly licznik
17 lis 08:51
17 lis 09:03
Jolanta: an=a1+(n−1)r
a1 −pierwszy wyraz ciągu
an − nty wyraz ciagu (np 5 wtedy za n podstawiasz 5i obliczasz go)
r−róznica
17 lis 09:07
Jolanta: Jezeli chcesz obliczyc sumę 12 wyrazów najpierw oblicz12 wyraz
17 lis 09:08
panna_waga: już zmądrzałam dzięki Wam, wielkie dzięki
17 lis 17:28