Wyznacz wartosci parametru m, dla których równanie x2+mx+8=0 ma dwa różne pierwiastki
rzeczywiste, takie, że suma kwadratów jest równa 11m−34.
Warunki:(dobrze?)
1 a≠0 m∊ℛ
2 Δ>0
3 x1+x2<0
4 (x1+x2)2 − 2x1*x2=11m−34
zaczęłam:
2. Δ=m2−32
m2−32>0
i co dalej, dobrze to jest?
3. ca<0
8<0 i co z tym zrobic?
| 32+8 | 32−8 | |||
m1= | =20 m2= | =12 | ||
| 2 | 2 |
| −b | c | |||
( | )2+( | )2=11m−34 | ||
| a | a |
| m2 | 8 | ||
+( | )2=11m−34 | ||
| 1 | 1 |
| −b | c | |||
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2=( | )2−2* | |||
| a | a |