matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pole trójkąta opisanego na okręgu.
Adaś:
Oblicz pole trójkąta równobocznego opisanego na okręgu o promieniu 3 .Poproszę o rozwiązanie .
17 lis 02:15
dero2005:
r = 3
1
r =
h
3
h = 3r
2
a =
√
3
h = 2
√
3
r = 6
√
3
3
a
2
√
3
P =
= 27
√
3
4
17 lis 07:56