Oblicz pole rombu.
Ewcia: Krótsza przekątna rombu o boku 8 cm tworzy z bokiem kąt 45 stopni.Oblicz pole tego rombu. Za
rozwiązanie z góry dziękuję.
17 lis 01:57
asia: zadanie trochę niejasne. z właściwości rombu iż przekątne rombu przecinają się pod kątem90
stopni wynika że trójąty otrzmane w wyniku przecięcia się przekątnych mają 90 , 45 i 45
stopni− a zt ego wynika że ten romb jest kwadratem. jest to szczególny przypadek rombu bo
każdy kwadrat jest rombem ale nie każdy romb jest kwadratem. Albo zadanie jest podchwytliwe bo
piszą o krótszej przekatnej a w tym przypadku obie przekątne będą równe albo jest żle
przepisane.
zakładam że bok rombu=8cm. Pole=82=64cm
Jeżeli przekątna=8cm to a*{2} =8 , a=8/{2}, P=a2= (8/{2} )2=82/2=64/2=32
17 lis 11:52
asia:

asia: zadanie trochę niejasne. z właściwości rombu iż przekątne rombu przecinają się pod
kątem90
stopni wynika że trójąty otrzmane w wyniku przecięcia się przekątnych mają 90 , 45 i 45
stopni− a zt ego wynika że ten romb jest kwadratem. jest to szczególny przypadek rombu bo
każdy kwadrat jest rombem ale nie każdy romb jest kwadratem. Albo zadanie jest podchwytliwe
bo
piszą o krótszej przekatnej a w tym przypadku obie przekątne będą równe albo jest żle
przepisane.
zakładam że bok rombu=8cm. Pole=82=64cm
Jeżeli przekątna=8cm to a*
√2 =8 , a=8/
√2, P=a
2= (8/
√2 )
2=8
2/2=64/2=32
17 lis 12:00