Szereg geometryczny - nierówność
Majk: Witam.
Mam problem z następującym zadaniem i proszę o pomoc

Rozwiąż nierówność:
Z góry dziękuję.
17 lis 00:09
sushi_ gg6397228:
i wzor na sume szeregu geom. nieskonczonego dla lewej strony
17 lis 10:59
Majk: Też tak robiłem, ale wyszedł mi koncowy wynik (−2,−1) a w odp. jest (−2,0), to pewnie gdzieś
zrobiłem błąd i wlasnie nie wiem gdzie. Może ktoś rozpisze cale zadanie?
17 lis 11:57
sushi_ gg6397228:
rozpisz, to na pewno Ktos to sprawdzi, lub zobacze to wieczorem
Nikomu nie chce sie tego liczyc; a sprawdzic owszem
17 lis 14:55
Majk: |q| = <1
q należy do (−2,2)
17 lis 15:12
Majk: Przepraszam, ale przez przypadek wysłałem niedokonczony post
17 lis 15:14
Majk: | 1 | | 2*(1+x2) | |
| − |
| >0 |
| 1+x2 | | 1+x2 | |
(1−x)(1+
x2)>0
x1=−1 x2=−2
x nalezy (−2,−1) a w odp. mam poadne (−2,0)
p.s. Sorry za ten chaos
17 lis 15:22
sushi_ gg6397228:
po pierwsze to :
czyli do wzoru na sume
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | |
jezeli wstawimy np. x= − |
| to suma bedzie |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
1+ |
| + |
| + .... < 2 wiec odpowiedz z ksiazki jest bo bani |
| | 4 | | 16 | |
17 lis 21:41
Majk: Wielkie dzięki
17 lis 22:52