Prawdopodobienstwo
kier09: W urnie mamy 3 kul zielonę, 5 białych, 7 czarnych i 4 czerwone.Obliczyc prawdopodobiebstwo,że
losując 3 kule z urny otrzymamy:
a) 3 kule białe
b) 2 zielone i 1 czerwonę
c) co najmniej 2 kule czarna
prosze pomożcie
16 lis 23:59
rumpek:
Dane:
3 kule zielone;
5 kul białych;
7 kul czarnych;
4 kul czerwonych;
W sumie: 3 + 5 + 7 + 4 = 19
a) 3 kule białe
| | | |
zdanie sprzyjające: |A| = | |
| | |
b) 2 zielone i 1 czerwoną
| | | | | |
zdanie sprzyjające: |A| = | * | |
| | | |
c) co najmniej 2 kule czarne
| | | | | | | |
zdanie sprzyjające: |A| = | * | + | |
| | | | |
liczymy w tym zdaniu sprzyjającym, gdy wylosowano: 2 kule czarne i 1 kule z pozostałych 12 kul,
lub wylosowano 3 kule czarne.
17 lis 00:10
kier09: dziekuje
17 lis 00:39