Rownanie wykladnicze
mendox: Rownanie do rozwiazania:
(√3−2√2)x + 2 = 3(√√2−1)x
Ta − 1 jest tylko pod tym wiekszym pierwiastkiem, a 2 pod dwoma pierwiastkami..
16 lis 23:52
ICSP: zauważ że:
3 − 2√2 = (√2 − 1)2
Wprowadź odpowiednią zmienną pomocniczą.
16 lis 23:54
sushi_ gg6397228:
3−2√2= (√2−1)2 ze wzorow skroconego mnozenia
i potem podstawienie t= √(√2 − 1)x
16 lis 23:56
mendox: Dzieki wielkie
16 lis 23:57
ICSP: sushi pozwól ze spytam ale czy dobrze doprowadziłem do równania kwadratowego?
t2 − 3t + 2
liczę jego pierwiastki:
t = 1 v t = 2
1 = √(√2−1)x to x = 0
2 = √√2−1x to x = ?
17 lis 00:07
mendox: Rozwiazaniami beda chyba logarytmy, tak mi sie bynajmniej wydaje

Czy moze sie myle ?
17 lis 00:54