Suma szeregu geometrycznego
belam: Oblicz sumę szeregu geometrycznego:
1 + 1/√2 + 1/2 + 1/√8 +...
q= 1/√2
q ∊ (−1:1) czyli S=a1/1−q
S=1/11−√2
I głupio się przyznać ale po prostu nie umiem dalej przekształcić tej sumy... Pomocy
16 lis 23:41
ICSP: mianownik to :
| | 1 | | √2 | | 1 | | √2−1 | |
1 − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
mamy więc :
z tym już nie powinno być problemu
jeśli się nigdzie nie pomyliłem(co jest prawdopodobne o tej porze) to wynik wychodzi U{2 −
√2} ?
16 lis 23:45
Bogdan:
| | a1 | | 1 | | √2 | | √2 | |
S = |
| = |
| * |
| = |
| = ... |
| | 1 − q | | | | √2 | | √2 − 1 | |
16 lis 23:45
:): | | 1 | | 1 | | 2 | | 4+2√2 | |
Sn= |
| = |
| = |
| = |
| =2+√2 |
| | | | | | 2−√2 | | 2 | |
16 lis 23:46
ICSP: oczywiście że 2 +
√2 
zapomniałem o sprężeniu przy usuwaniu niewymierności
16 lis 23:46
:): Taka mała dygresja "sprzężenie" nie sprężenia hihi.
16 lis 23:52
Bogdan:
Przy usuwaniu niewymierności też trzeba się sprężać, bo inaczej nie da się jej usunąć
16 lis 23:54
:): Oczywiście Panie
Bogdanie że trzeba się również i sprężać żeby zrobić zadnie
16 lis 23:56
belam: Wielkie dzięki

tak wynik wychodzi 2 +
√2
16 lis 23:56