Zadanie
Karlo: Oblicz wartość parametru p∊R, jeżeli wiadomo, ze p jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = 3px
2 −
5px + p + 1.
Siemanko, prosze o jakieś wskazówki co do tego
16 lis 23:03
:): Wskazówki mówisz hmm.
W(p) = 0 to powinno wystarczyć.
16 lis 23:06
Karlo: dzięki wielkie zrobiłem

Mam jeszcze pytanko, co do założeń w równaniu z m ax
4 + bx
3 + mcx
2 = bx + e Dla jakiego
parametru ma (4,2,0) rozw.
4 ma dla Δ>0 i t1*t2>0 i t1+t2>0
2 ma dla Δ=0 i t1*t2 <0
a jak jest z zerem? Δ<0 i cos jeszcze?
16 lis 23:18
:): 4 rozwiązania i 2 rozwiązania ok do 0 jest:
Δ<0 lub Δ=0 i t1+t2<0 lub Δ>0 i t1+t2<0 i t1*t2>0.
16 lis 23:24
:): A nie przepraszam bo to jest wielomian a nie równanie dwukwadratowe to Δ w wielomianie nie ma
przecież. To jest równanie dwukwadratowe czy wielomian 4 stopnia.
16 lis 23:25
:): Na końcu mojego wpisu zabrakło znaku zapytania.
16 lis 23:26
Karlo: OK, Dzięki za odzew :}
16 lis 23:26
Karlo: czekaj to jest wielomian stopnia 4 , tylko wprowadzam zmienna t=x2
16 lis 23:28
:): To jest równanie dwukwadratowe więc stosujemy podstawienie x2=t≥0
ax4+bx2+c=0
at2+bt+c=0
więc dla 0 warunki są takie jakie napisałem.
16 lis 23:31
Karlo: ok
16 lis 23:34