.
xXx: Udowodnić, że dwa wektory muszą być równej długości jeśli ich suma jest prostopadła do ich
różnicy.
16 lis 22:51
xXx: up
16 lis 23:00
AC:
Oznaczmy
|a→| = a >0
|b→| = b >0
(a→ + b→)*(a→ − b→) = 0 ⇒ a2 − b2 =0
ponieważ a + b > 0
⇒ a − b =0 ⇒ a=b
16 lis 23:07
xXx: dziekuje

jasno i przejrzyscie
16 lis 23:08
xXx: a jak byś jeszcze mógł mi wytłumaczyć dlaczego z jednej strony iloczyn skalarny to abcosφ a dla
a=iax+jay+kaz
b=ibx+jby+kbz
jest on rowny axbx+ayby+azcz ? przeciez tutaj mamy do czynienia ze zwyklym mnozeniem ( +
fakt ze i*i=k*k=j*j=1 i i*j=k*i=j*k=0) wg mnie jeslibysmy skorzystali z definicji to powinno
sie rownac √ax2+ay2+az2 * √bx2+by2+bz2 * cosφ
16 lis 23:15
xXx: up
16 lis 23:27
xXx: do góry
16 lis 23:36
xXx: up
17 lis 00:00
Vizer: Skąd takie zadanie na fizę masz?

Ja nic o takim nie wiem
17 lis 00:11