objetosc ostroslupa
Waran: oblicz objetosc ostroslupa, ktorego podstawa jest prostokat o polu 48cm2. Sosunek bokow
prostokata wynosi 3 : 4, a kazda z krawedzi bocznych tworzy z plaszczyzna podstawy kat rowny
60 stopni
16 lis 22:47
ania21: P= 48 cm
2 = ab
a= 4x
b= 3x
P=12x
2=48
x
2=4
x=2
a=8cm
b=6cm
c
2= a
2+b
2
c
2= 100
c=10
5=y
√3 /:
√3
| | 5√3 | |
y = |
| −−> wysokość ostrosłupa |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 5√3 | | 80√3 | |
V= |
| * Pp * H = |
| * 48 * |
| = |
| cm3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
17 lis 15:46
ania21:
17 lis 15:47
ania21:
17 lis 15:51