pomoc
kkkkkkj: w urnie jest 14 kul bialych i 10 kul czarnych.wylosowano 2 razy po 1 kuli bez zwracania.
Prawdopodobieństwo tego ze wylosowano w ten sposób kule różnych kolorów jest równe?
16 lis 22:43
Eta:
|Ω|= 24*23
A= (b,cz) (cz,b)}
|A|= 14*10+10*14= 2*10*14
P(A)= ................
16 lis 23:05
kkkkkkj: i co to równa się 280 i to koniec?
17 lis 10:06
kkkkkkj: a co to jest b icz?
17 lis 10:07
kkkkkkj: Wszystkie:
{14+10\choose 1}{14+10−1\choose 1}=552
A − najpierw kula biała, potem czarana:
P(A)={14\choose 1}{10\choose 1}=140
Czyli (na ile sposobów można wylosować białą kulę)*(na ile czarną).
B − odwrotna kolejność (ale wynik się nie zmieni, bo mnożenie jest przemienne).
Stąd P(A\cup B)=\frac{2\cdot 140}{552}=\frac{35}{69}
W tym zadaniu to czy losowanie było bez zwracania, czy ze zwracaniem nie ma znaczenia dla
wyniku. Gdyby obie kule miały być tego samego koloru, miałoby to znaczenie, bo wtedy, bez
zwracania za drugim razem w urnie byłaby "jedna kula mniej do wyboru
17 lis 10:11
kkkkkkj: dobrze jest to?
17 lis 10:11
Aga: To zadanie łatwo rozwiążesz z drzewkami.
Metoda Ety prowadzi szybko do wyniku i jest poprawna.
Ta druga nie jest dla mnie,bo nie znam takich zapisów.
17 lis 10:23
kkkkkkj: a pomozesz bo mnie nie było nha lekcjach i mam zaległości
17 lis 10:30
Aga:

14− liczba kul białych
10− liczba kul czarnych
| | 14 | | 10 | |
razem 24.Prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej wynosi |
| , a czarnej |
| |
| | 24 | | 24 | |
Jak jedną wyciągniemy, to odkładamy ją na bok
Zostanie23.
jak wylosowano białą to będzie 13 białych i 10czarnych
| | 13 | | 10 | |
Prawdopodobieństwo wylosowania białej= |
| , a czarnej |
| 4 |
| | 23 | | 23 | |
Jak wylosowano czarną to będzie 14 białych i 9 czarnych
17 lis 10:53
Aga: | | 14 | | 10 | | 10 | | 14 | |
P= |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 24 | | 23 | | 24 | | 23 | |
17 lis 11:00
kkkkkkj: i tego juz nie trzeba liczyc dalej tak?
17 lis 11:44
17 lis 16:50