Dla jakich wartości m wielomiany W(x)=x^2−x−6 i U(x) = x^3 + mx^2 + 6x - 7 mają
Grant: Dla jakich wartości m wielomiany W(x)=x2−x−6 i U(x) = x3 + mx2 + 6x − 7 mają wspólny
pierwiastek? Nie pamiętam metody rozwiązywania zadań. Dość dawno to było a ciężko mi znaleźć
jakiekolwiek przykłady. Proszę o pomoc w wyliczeniu wartości m.
x2−x−6=0
x1=−2, x2=3
U(−2)=0
U(3)=0
Oblicz m
16 lis 22:13
Jolanta:
(−2)
3+m(−2)
2+6*(−2)−7=0
−8+4m−12−7=0
4m=27
zrób dla x=3
16 lis 22:25
Grant: tzn co mam zrobic ? nie do konca rozumiem...i czy te m jest już wyliczone ? naprawde ciezko mi
w tym temacie teraz sie porusza...wieki temu to mialem...z gory dziekuje kto pomoze...i
dziekuje za dotychczasowa pomoc
16 lis 22:31
Jolanta: myslałąm,że to u góry sam liczyłes .
16 lis 22:32
Grant: wlasnie nie...ktos mi pomogl...
16 lis 22:36
Jolanta: Jeszcze jedno m policz podstawiajac w U(x)zamiast x 3
najlepiej po lewej stronie ekranu znajdz wielomiany i kliknij ,znajdziesz tam wszystko i sporo
zadan z rozwiazaniami
16 lis 22:37
Jolanta: pierwiastek wielomianu to taka liczba ,która podstawiona za x daje wynik zero
szuka sie ja podstawiajac dzielniki wyrazu wolnego
(w tym pierwszym wielomianie sprawdzane były dzielniki 6 )
znaleziono x=−2 i x=3
te liczby podstawione (po kolei )dawały wynik zero
skoro miały być pierwiastkami drugiego wielomianu to trzeba je podstawić i wyliczyć m
właśnie to robiłam dla x=−2
a Ty zrób dla x=3
U(x)=x3+mx2+6x−7 podstaw za x 3 i wylicz m
16 lis 22:42
Grant: ok czyli jak wylicze w tym drugim m to bedą obie odpowiedzi ? m=274 i ten moj wynik tak?
16 lis 22:48
Jolanta: Tak
16 lis 23:07
Grant: Dziękuje za pomoc i gruntowne wytłumaczenie tematu

jestem b. wdzięczny : )
16 lis 23:11
zab, kochana wspollokatorka se: tak mi sie wydaje, dla U(3) m=− 38/9 bo pod x podstawilam 3, wiec sa dwa rozwiazania tego
zadania.
16 lis 23:13
zab, kochana wspollokatorka se: 33 + m32+6*3−7=0
27+m9+18−7=0
9m+39=0
9m=−39
16 lis 23:14
Grant: tak to miało by wygladac w calosci ?
x2−x−6=0
x1=−2, x2=3
U(−2)=0
U(3)=0
U(x)=x3+mx2+6x−7 (podstawione −2)
(−2)3 + m(−2)2 + 6*(−2) −7 = 0
−8 + 4m − 12 − 7 = 0
4m = 27
m= 27/4 = 6 3/4
U(x)=x3+mx2+6x−7 (podstawione 3)
33 + m32 + 6*3 − 7 = 0
27 + m9 + 18 − 7 = 0
9m + 38 = 0
9m = −38
m = −38/9 = − 4 1/4
odp. 6 3/4 i −4 1/4
16 lis 23:33