prawdopodobienstwo
anka: Losujemy jedną liczbę spośród liczb: 1,2,3,...,1000. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
liczby podzielnej przez 4 lub 9.
16 lis 22:08
16 lis 23:25
jola: oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że losując bez zwracania cztery liczby ze zbioru {
1,2,3,4,5,6,7,8,9}, co najmniej raz wybierzemy parzystą.
18 lis 16:21
Eta:
|Ω|= 9*8*7*6
zdarzenie przeciwne do A
A
' −−− wybrano same liczby nieparzyste( czyli kończące się na 1 lub 3 lub 5 lub 7 lub 9
|A
'|= 8*7*6* 5
| | 8*7*6*5 | |
P(A)= 1−P(A')= 1 − |
| =..... |
| | 9*8*7*6 | |
18 lis 17:02
Aga: IΩI=1000
Liczb podzielnych przez 4 jest 250. liczb podzielnych przez 9 jest 111, a liczb podzielnych
przez 4 i 9 jest 27.
A− wylosowano liczbę podzielną przez 4 lub 9.
18 lis 23:35
18 lis 23:38