Wektory
:): Jak obliczyć pole równoległoboku rozpiętego na wektorach AB i AC
jeśli AB = [−1,3,0] AC = [−1,0,1].
16 lis 22:07
:): Mogę to obliczyć ze wzoru |ABxAC| czy muszę stosować wzór AB*AC*sinδ?
16 lis 22:41
Aga: Z wyznacznika nie policzysz,bo macierz nie jest kwadratowa, a w tym drugim wzorze chyba jest
16 lis 22:52
:): A czemu nie policzę? Przecież macierz jest kwadratowa? I napisałem równoległoboku a nie
| | 1 | |
trójkąta więc nie będzie |
| .
|
| | 2 | |
| i j k |
|−1 3 0|
|−1 0 1|
16 lis 23:00
:): Tylko którego wzoru mam użyć żeby mi to pole wyszło poprawne.
16 lis 23:18
:):
17 lis 00:00
Aga: | | 1 | | 1 | |
W tym wzorze na pole równoległoboku nie ma |
| , podobny wzór jest , z |
| gdy dane są |
| | 2 | | 2 | |
przekątne i kąt zawarty między nimi. Umiem rozwiązać takie zadanie na płaszczyźnie.
Jest obojętne z którego wzoru, wynik powinien być taki sam.
Z iloczynu skalarnego obliczyć kąt między wektorami, długość wektora ze wzoru.
Myślę,że są identyczne wzory w przestrzeni.
17 lis 10:14
AS:
u = [−1,3,0] , v = [−1,0,1]
|u| =
√10 , |v| =
√2
| | ux*vx + uy*vy + uz*vz | |
cos(α) = |
| |
| | |u|*|v| | |
| | (−1)*(−1) + 3*0 + 0*1 | | 1 | |
cos(α) = |
| = |
| |
| | √10*√2 | | √20 | |
| | √19 | |
sin(α) = √1 − cos2(α) = |
| |
| | √20 | |
| | √19 | |
P = |u|*|v|*sin(α) = √10*√2* |
| = √19 |
| | √20 | |
17 lis 11:43