:)
ooooooooo: Z talii 52 kart losujemy jedną. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrana liczba bedzie:
a) kierem
b) figurą (królem, dama lub waletem)
c) figura kier
d) figura lub kierem
Z góry dzieki

17 mar 20:49
nocek:
IΩI= 52
IAI = 13
P(A) = 13/52 = 1/4
IBI = 12
P(B) = 12/52 = 3/13
ICI = 3
P(C) = 3/52
IDI = IBI + IAI - I AnBI ( bo wśród kierów już są uwzględnione 3 figury kier)
IDI = 12 + 13 - 3 = 22
P(D) = 22/ 52 = 11/26
18 mar 01:16
nocek: Podam wyjaśnienie:
do A --- bo kierów jest 13
do B ---- bo wszystkich figur jest 4*3 = 12
do C ----- bo figur kier jest 3
do D ----- już podałam wyjaśnienie wyżej
18 mar 01:21