nierówność
Mateusz: Rozwiąż nierówność −2x2+9x−9<0
16 lis 21:49
Jolanta: Δ liczyłes ?
16 lis 21:56
Mateusz: wiesz, mi zawsze zaczac zadanie, jakbys mogła poddać mi początek bo iwem ze pozniej mam obliczc
delte i x1 i x2
16 lis 21:57
Jolanta: własnie pytałąm czy Δwyliczyłes
16 lis 21:59
Mateusz: nie, czyli pierwszym krokiem jest wyliczenie Δ?
16 lis 22:00
Jolanta: tak
16 lis 22:01
Mateusz: aha, a w formie upewnienia, b=9 a=−2 c=9? a nastepnie x1 i x2?
16 lis 22:02
Święty: c=−9
16 lis 22:03
Jolanta: Mateusz jestes ?
16 lis 22:20
Jolanta: Δ=b
2−4ac=81−72=9
| | −b+√Δ | | −9+3 | | 6 | | 1 | |
x1= |
| = |
| = |
| ={3}{2}=1 |
| |
| | 2a | | −4 | | 4 | | 2 | |
| | −b−√Δ | |
x2= |
| =U[−9−3}[−4}=3 |
| | 2a | |
| | 1 | |
zaznaczasz na osi x= |
| i x=3 szkicujesz parabolę,ramiona ma w dół bo a<0 |
| | 2 | |
to co jest pod osia jest rozwiązaniem
| | 1 | |
−2x2+9x−9<0 dla x∊(−∞: |
| ) lub (3;∞) |
| | 2 | |
16 lis 22:31