nierównosc logarytmiczna
Michal20: hmm problem z zadaniem logx4<8
obliczyc x.. wiadomo ze musi byc x>0 i x≠1
logx 4<8 wiec tak mysle x8<4 cos takiego moglby ktos to mi rozwiązać
16 lis 21:49
Michal20: a jeszcze co x8=4 dla x=√2 czwartego stopnia czyli 21/4
16 lis 21:54
ffs: To ci ułatwi sprawę
logx4<8
logx22<8
2logx2<8/:2
logx2<4
16 lis 21:57
Aga: Trzeba rozpatrywać dwa przypadki
10
x∊(0,1)
logx4<l0gxx8
4>x8
x8−4<0
x=4√2 lub x=−4√2
x∊(−4√2,4√2)
uwzględniając założenie otrzymasz
x∊(0,1)
20
x>1i licz
16 lis 22:06
Michal20: no ok, ale dalej nie mam pojęcia jak obliczyc ten x..
x
4=2 x=2
1/4 czyli log
21/4 2 =4
i dalej jak log
x 2< log
21/4 2
x< 2
1/4, tylko ze to mi sei nie zgadza z odp.
16 lis 22:13
Michal20: o własnie dzięki bardzo aguś
16 lis 22:14
Aga: 20
gdy x>1
logx2<logxx4
2<x4
x4−2>0
x∊(−∞,−4√2∪(4√2,∞)
czyli x∊(4√2,∞)
Ostatecznie odp x∊(0,1)∪(4√2,∞)
Czy zgadza się z odpowiedzią?
16 lis 22:20
Michal20: tak dziękuje bardzo, zaczailem po pierwszym zdaniu ze trzeba zrobic 2 przypadki

i juz sobie
poradzilem

dziekuję pięknie
16 lis 22:21