prawdopodobienstwo
anka: zbiór Z, to zbiór liczb 3 cyfrowych o różnych cyfrach należących do zbioru {1,2,3,4,5,6} .
oblicz liczbę elementów zbioru Z oraz ile liczb w tym zbiorze jest podzielnych przez 4
16 lis 21:43
Nienor:
* * * → 1 gwiazdka− jedna cyfra. Na poszczególne miejsca jest możliwości:
6 5 4 = 6*5*4=6*20=120 cyfr trzy cyfrowych
Licz podzielnych przez 4
ostatnie cyfry muszą się dzielić przez 4 mogą to być
{[1,2],[1,6],[2,4],[3,2],[3,6],[5,2],[5,6],[6,4]} →oststnie cyfry mogę ułożyć na 8 możliwości,
a pierwszą na 4, czyli 4*8=32 cyfry podzielne prze 4
16 lis 21:52
Aga: IZI=6*5*4
Liczby podzielne są przez 4, gdy dwie ostatnie cyfry tworzą liczbę podzielną przez4.
−12 na pierwsze miejsce możesz wstawić jedną z pozostałych czterech cyfr
−16
−24
−32
−36
−52
−56
−64
8*4=32.
16 lis 21:53