ciagi geometryczne/arytmetyczne
dobrychlopak: ZADANIE 1 Liczby 4,x,9 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Oblicz x Próbowałem zrobić.
czy dobrze?
x/4 = 9/x (tutaj są ułamki)
x*x= 9x4
x2 = 36
x= 6
ZADANIE 2 Sprawdź czy liczba 1,6 jest wyrazem ciągu geometrycznego. an= n+15/n ( prosilbym o
wytlumaczenie, siedze nad tym zadaniem z 30min i nie potrafie tego zrobić)
16 lis 21:41
Eta:
1) x2= 36 to x= 6 lub x= −6
16 lis 21:43
dobrychlopak: czyli dobrze. a zadanie 2?
16 lis 21:44
Aga: 1) x=6 lub x=−6.
2) Ten wzór nie jest wzorem ciągu geometrycznego
16 lis 21:44
pomagacz:
ad.2
an = 1.6, n ∊ N
teraz powinieneś wiedzieć co zrobić
16 lis 21:45
Eta:
a
n= 1,6 i n€ N+
n+15= 1,6n
0,6n= 15
n=25 € N
| | 25+15 | |
Wyraz a25= 1,6 sprawdź : a25= |
| = ..... |
| | 25 | |
16 lis 21:47
pomagacz:
Eta
ja nie spotkałem się z zapisem N
+, Naturalne to C
+
16 lis 21:49
dobrychlopak: pomagacz. to że an = 1,6 to też wiem.
w piątek mam sprawdzian z ciągów. zostało mi tylko te zadanie do zrobienia, nie wiem jak je
zrobić
prosiłbym o zrobienie całego zadania 2. Byłbym naprawdę wdzięczny
16 lis 21:49
Eta:
N= {0,1,2,3......}
N+= {1,2,3,4....}
16 lis 21:51
16 lis 21:52
Eta:
Co jeszcze chcesz?
dobry chłopaku? ( napisałam Ci rozwiązanie)
Powodzenia
16 lis 21:53
dobrychlopak: nie wiem skąd się bierze o to 0,6n= 15
0,6n skąd to się wzieło?
16 lis 21:55
dobrychlopak: odswieżam

chcę się dowiedzieć skąd się wzieło 0,6n
16 lis 22:03
dobrychlopak: UP
16 lis 22:14
pomagacz:
0 to Naturalna, ale możemy przyjąć Twój system bo będziemy się o to 0 sprzeczać i nawet w MIT
się sprzeczają
16 lis 22:23
dobrychlopak: czyli można powiedzieć ze to jest w takim razie 1,6n − n = 0,6n?
I wtedy zostaje
0,6n = 15 /: 0,6
n = 25
?
16 lis 22:45
Eta:
tak
16 lis 23:20
wik: ostatnio w szkolach srednich jest "moda", ze 0 ∊ N
17 lis 13:28
wik: Liczby naturalne
N = 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, ...
Liczby naturalne to liczby używane powszechnie do liczenia i ustalania kolejności. Pojęcie
liczby jest jednym z najstarszych i najbadziej abstakcyjnych pojęć, jednak niewiedza na temat
czym liczby są, nie przeszkadza nam sprawnie się nimi posługiwać. Liczby naturalne można
ustawić w ciąg nieskończony (po kolei jedna za drugą). Dysponując jedynką, łatwo jest otrzymać
wszystkie inne liczby naturalne. Trzeba tylko cierpliwie dodawać ... Zbiór liczb naturalnych
oznaczamy symbolem N.
Zbiór liczb naturalnych N jest najmniejszym zbiorem, spełniającym następujące warunki:
1. 0 ∈ N,
2. Jeśli n ∈ N, to n + 1 ∈ N
Czy zero jest liczbą naturalną?
To zależy od definicji. Czasem matematycy przyjmują, że zero jest liczbą naturalną, a czasem
zaczynają od jedynki. Przy określaniu kolejności jest obojętne, czy liczby naturalne będą się
zaczynać od 0, 1, czy od jakiejkolwiek innej z liczb. Przy określaniu liczebności sensowne
jest, żeby liczby naturalne zaczynały sie od zera, czyli od mocy zbioru pustego. Natomiast
jako przedmiot badań teorii liczb, zero okazuje się wyjątkiem i do większości twierdzeń i
definicji trzeba dodać zastrzeżenia, że coś jest różne albo większe od zera.
Ile jest liczb naturalnych?
Liczb naturalnych jest nieskończenie wiele.
Postulaty Peano
Podanie ścisłej definicji zbioru liczb naturalnych nie było proste i zajęło matematykom wiele
czasu. Giuseppe Peano zaproponował następujące warunki, które definiują zbiór liczb
naturalnych:
− istnieje liczba naturalna 0,
− każda liczba naturalna ma swój następnik,
− zero nie jest następnikiem żadnej liczby naturalnej,
− różne liczby naturalne mają różne następniki,
− jeśli zero ma daną własność i następnik dowolnej liczby naturalnej ma tę własność, to każda
liczba naturalna ma tę własność (zasada indukcji matematycznej).
17 lis 13:32
wik: a wiec wszystko kwestia umowy...
17 lis 13:33