dziedzina funkcji
Matii: Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=√10−5x
16 lis 21:38
Ewaa: xnalezy (−∞;2>
16 lis 21:43
pomóżcie: a jakbys mogła pokazać jak do tego doszłas
16 lis 21:45
Jolanta: pod pierwistkiem drugiego stopnia nie moze być liczba ujemna
czyli
10−5x≥0
10≥5x
2 ≥x
x∊(−∞;2>
16 lis 21:46
Ewaa: bo dziedzina to zbór wartości dla której funkcja ma sens. gdyby podstawić za x jakąkolwiek
liczbę ujemną wyjdzie nam liczna dodatnia ktorą spokojnie zsumujemy pod pierwiastkiem, np 10−
5*(−2) =20 (minus razy minus daje plus) a trzeba zauwazyć ze pod pierwiastkiem kwadratowym
nigdy nie może być liczba ujemna. jezeli podstawilibyśmy 5 to 10−5*5 = −15 (czyli nie należy)
natomiast liczba dwa jako ostatnia spełnia to bo 10−5*2=0 a pierwiastek z 0 to zero
16 lis 21:53
Ciapek: Wyznacz funkcję f(x)=
√x2−5x ?
29 lut 20:42
Alice: ∞⇔ΔγγΩ≤αβγπΩ⊂∫←→∑≈Δ Ale fajne znaczki!
8 sty 14:56
olka: 5 dla x < −8
−1 dla −4 ≤x≤1
4 dla x>6
17 kwi 20:08