PROblem
TOmek : Dany jes trójkąt prostokątny ABC. Długosci promieni okregow wpisanego i opisanego na danym
trójkącie są równe odpowiednio r i R. Wyznacz obwód tego trójkąta.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
za Chiny tego nie mogę ogarnąc, wiem tylko ,ze
pół przeciwprostokątnej to R
16 lis 21:22
Nienor: 2c=R
a
2+b
2=c
2
coś powinno z tego wyjść, ale nie chce mi się tego liczyć
16 lis 21:29
Bogdan:
| | a + b − c | |
r = |
| ⇒ a + b − c = 2r ⇒ a + b − 2R = 2r ⇒ a + b = 2R + 2r |
| | 2 | |
L = a + b + c = 2R + 2r + 2R = 4R + 2r
16 lis 21:31
TOmek : w odpowiedziach mam wskazowke ,ze z przystawania trojkątow, ale jakos tego nie widze. Najlepsze
jest to ,ze na zadanie jest 8minut
16 lis 21:31
TOmek : | | a+b−c | |
Bogdan dziekuje pięknie i mam pytanko czy wzór r= |
| występuje tylko w trójkącie |
| | 2 | |
prostokątnym?
16 lis 21:32
Nienor: tak
16 lis 21:36
TOmek : dziekuje
16 lis 21:38
TOmek : dobrze ,ze wyskoczyl ten temat, bo pierwszy raz widze ten wzor, ale jest fajny
16 lis 21:41