Oblicz prawdopodobieństwo.
prawdopodobna: Osiem osób zajmuje miejsca na ośmiu krzesłach stojących w jednym rzędzie. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia, że konkretne dwie osoby usiądą obok siebie.
16 lis 21:20
Eta:
|Ω|= 8!
1/ K P x x x x x x i odwrotnie z (PK)
2/ x K P x x x x x
3/ x x K P x x x x
4/ x x x K Px x x
5/ x x x x K Px x
6/ x x x x x K Px
7/ x x x x x x KP |A|= 2*7*6! ( bo sześć pozostałych osób dowolnie na 6!
P(A)= ........
16 lis 21:36
kochammatematyke98: czemu 7 pozycji a nie 8? skoro mamy 8 krzeseł i 8 osób?
16 lis 23:28